Pijler 1: tentoonstelling ‘Out to Sea – The Plastic Garbage Project’

Het Museum Het Valkhof heeft de tentoonstelling  ‘Out of Sea? The Plastic Garbage project” gecontracteerd. U kunt de tentoonstelling van 10 december 2016 tot 19 februari 2017 gaan zien in het mooie Nijmeegse Museum.

csm_endstation_meer_vernissage_1_43bef4f3b9csm_endstation_meer_vernissage_10_7ed00d7dfd


Vanaf 10 december: Dossier plastic: Out to sea? & Liquid Mountain

01 Endstation MeerVan 10 december 2016 t/m 19 februari 2017 presenteert Museum Het Valkhof ‘Dossier plastic’. Een project rondom een hoogst actueel thema: plastic.

In de jaren ‘50 werd plastic met veel enthousiasme in gebruik genomen. Sindsdien heeft plastic in hoog tempo andere materialen vervangen. Makkelijker te bewerken dan hout en lichter dan glas en metaal, is het functioneel en goedkoop in de productie. Plastic wordt gebruikt voor uiteenlopende dingen als speelgoed, frietbakjes en elpees, maar ook voor medische hulpmiddelen en als hygiënisch verpakkingsmateriaal. Naast het groeiende aantal toepassingen van plastic, is er de laatste decennia veel aandacht voor de schadelijke effecten. Het wordt gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof die ooit op zal raken. Daarnaast bevat plastic soms giftige stoffen, is het lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Wat kunnen we doen om de schadelijke effecten van plastic te beperken?

In ‘Out to sea?’ en ‘Liquid Mountain’ zal deze vraag vanuit verschillende invalshoeken worden onderzocht.

Out to sea?
Dossier plastic – ‘Out to sea?’ is een rauwe en broodnodige confrontatie met de realiteit: plastic is een niet te negeren probleem. Aan de hand van het plastic afval dat in de oceanen drijft, worden de maatschappelijke gevolgen onder de aandacht gebracht. Plastic afval vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Elk jaar eindigt meer dan 6,4 miljoen ton kunststof in zee en daarmee uiteindelijk ook in onze voedselketen. Geen plastic meer gebruiken is geen optie. Aan de hand van het motto reduce, reuse, recycle worden in de tentoonstelling mogelijke oplossingen onderzocht om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen.

Liquid Mountain
De natuur wordt kunstmatiger, ingekaderd en beheerst door de mens. Als een groot laboratorium waar de wereld opnieuw wordt geschapen. Dat wat in het laboratorium ontstaat is niet per definitie goed of fout, het menselijk handelen bepaalt de richting. Voor ‘Liquid mountain’ nodigden gastcuratoren Heske ten Cate en Hanne Hagenaars vier kunstenaars uit om hun eigen laboratorium te maken waarin zij reflecteren op de tegenstelling tussen de natuur en het kunstmatige. Met een kunstenaarsblik kijken Anna Bak, Paul Beumer, Karin van Dam en Müge Yilmaz naar de relatie tussen mensen, kunststoffen en de natuur. Deze reflectie toont heel andere uitkomsten dan de wetenschap. Net als de term ‘liquid mountain’, die bijna een tegenstelling in zich lijkt te dragen, is het werk van de kunstenaars op het eerste gezicht verwarrend. Dit daagt de bezoekers uit om op een andere manier naar dit verschijnsel te kijken.

‘Dossier plastic’ komt tot stand in samenwerking met het Natuurmuseum, De Bastei, Stichting Plastic Soup Nijmegen en Stichting Stiksoep

Top