nieuws

Lions Club Best ruimt op

Op zaterdag 8 april helpen 15 leden van Lions Club Best, onder leiding van Damiaan de oprichter van Actie Schone Waal, de Waalstranden vrij te maken van zwerfafval. Binnen een uur vulde men de vuilniszakken van de wijkhelden met allerlei materialen. Saillante vondst was een zakje wiet. Verder werden vele plastic en glazen flessen, dopjes, strandstoel, pluche fauteuil, schoenen, resten van BBQ’s, meegenomen van de stranden. De tent met zwerver hebben ze maar laten staan. Voor velen een echte ‘eyeopener’; ongelooflijk wat er zo aan zwerfvuil ligt.

Opgeruimd staat netjes! Dank aan onze vrienden uit het zuiden

Veel ‘plastic soup’ projecten op de basisscholen in Nijmegen

Op initiatief van LC Nijmegen is het onderwerp Plastic soup voor de Bastei het jaarthema van 2016 geweest. Het hele jaar zijn activiteiten met dit thema kosteloos aangeboden, met als afsluiting de tentoonstelling “Out to Sea” in het Valkhof museum. In 2016 hebben ongeveer 25 klassen meegedaan aan het plastic soup programma zowel bo als vo. Afgelopen maand hebben alle basisscholen in Nijmegen het boek Madame Poubelle ontvangen, een boek over een mevrouw die alles recycled. Basisschool de Muze is hier heel actief mee aan de slag gegaan in de kleuterklassen. Binnen diverse lessen is dit boekje besproken, de kinderen kennen het liedje van Madame Poubelle uit hun hoofd en er worden afvalonderzoekjes gedaan in de klas. Om andere scholen te inspireren zijn er opnames gemaakt door N1.

 

 

Een andere door LC Nijmegen geïnitieerde activiteit is dat plastic soup is opgepakt door SOL, de stichting tot Ondersteuning van Levensbeschouwing en identiteit. Zij zijn met vier basisscholen gaan aan de slag rond de plastic soup-expositie. Ze gaan er met de groepen 7 naar toe, ze krijgen vervolgens een gastdocent op school om plannen te bespreken. Die plannen worden bekeken door een panel van deskundigen op uitvoerbaarheid. Vervolgens vond er een vergadering plaats van afgevaardigden van de vier scholen in de raadzaal van het gemeentehuis op dinsdag 21 maart. Daar werden de plannen en de thematiek besproken. Op de scholen wordt daarna uitvoering gegeven aan de plannen / ideeën.

Walk of Waste – The game

Op 19 januari presenteerde 3 groepen studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het eerste prototype van de Walk of Waste The Game. De game bestaat uit een foto challenge en mini game per kunstobject / afvalbak. Alle games hebben als thema plastic soup.

 

Momenteel wordt druk gewerkt aan het professioneel ontwerpen en realiseren van deze game. Deze wordt op 30 juni 2017, bij de opening van de Walk of Waste, officieel gelanceerd.

 

De geboorte van de Walk of Waste

Op vrijdag 9 december werd het eerste kunst object van de de Walk of Waste geplaatst. Al vroeg in de ochtend verzamelde de medewerkers van de DAR, de kunstenares Merel Holleman, Anita Waltman, curator van de WoW, en ondergetekende zich op het Kelfkensbos plein.
Koud guur en wat mistig; het drukte het enthousiasme van aanwezigen niet. De aan de voet van de trappen naar Museum Het Valkhof staande afvalbak was onderwerp van alle drukte. Vakkundig werden de 2 panelen van de afvalbakken verwijderd. Uit de auto van de kunstenares werden 2 armen en 5 benen gehaald. Een lange stroomkabel gelegd naar het nog gesloten museum en de opbouw kon beginnen. Het staal van de afvalbakken bleek behoorde hard te zijn. Eerste boor werd er op kapot gedraaid; even andere boortjes halen. Tussendoor werd de afvalbak nog even schoongemaakt en af en toe koffie en warme chocolademelk om warm te worden. Om 13 uur was het zover; onder toeziend oog van Curator Anita en met hulp van de DAR was de afvalbak door Merel (met hulp van haar vriend) omgevormd tot een prachtig kunstwerk. ’s Avonds werd het kunstwerk onthult, onder veel belangstelling van onze eigen Lions, door de sponsor Gerard Mangnus (De Bastei www.debastei.nl), kunstenares Merel Holleman (www.merelholleboom.nl) en de voorzitter Cor; de eerste stap naar de Walk of Waste is een feit.
Komende maanden gaan we met de commissie hard werken om voor de 25 prullenbakken aan de Waalkade te realiseren.
Op 30 juni 2017 wordt de Walk of Waste officieel geopend. Deze bin art zal verplaatst naar de Waalkade als onderdeel van de kunstroute de Walk of Waste.

Nooit meer struikelen over plastic dopjes en kammetjes

Bron FD.nl 30 juli 2016imgres-1

Met opruimacties en zonneovens willen strandjutters, een uitvinder en een surfer deze zomer niet alleen de Nederlandse kust bevrijden van plastic, maar ook het afval hergebruiken.

 

Red De Waal – Challenge 

Basisschool De Geldershof in Lent

Basisschool De Geldershof in Lent

Op donderdag 23 juni vond op Basisschool De Geldershof in Lent, de Red De Waal Challenge plaats. Red De Waal Challenge is een initiatief van vijf studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, in samenwerking met het Plastic Soup project van Lions Club Nijmegen. Dagelijks ‘zwemt’ plastic in grote hoeveelheden in de Waal. De meeste inwoners hebben geen flauw idee van dit ‘plastic soup’ probleem. Het doel van deze Challenge is leerlingen hiervan bewust te maken en ze samen in actie te laten komen.
Tijdens deze Challenge gingen leerlingen van groep 7 kunstobjecten maken van zelf verzameld plastic. Ze streden tegen elkaar in teams voor het meest creatieve en originele plastic object! Een jury heeft de creaties beoordeeld op een aantal aspecten. De hoofdprijs was niets minder dan tickets voor een wedstrijd van NEC! Aan het eind van deze dag waren de kunstobjecten voor een korte tijd te bewonderen op een bijzondere locatie in Nijmegen.

Dit futuristisch uitziend bolletje vangt microplastics in je wasmachine

En voorkomt zo dat ze in oppervlaktewater terechtkomen waar ze door vissen kunnen worden ingeslikt om daarna met vis en al weer op je bord te belanden.

Elke keer als je een wasje draait, zorg je er – wellicht onbewust – voor dat er microplastics in oppervlaktewater terechtkomen. Daar is weinig aan te doen: synthetische kleding bestaat uit miljoenen kleine vezels die doordat we de kleding dragen en verslijten afbreken en in de wasmachine worden weggespoeld. Je ziet er niets van: de vezels zijn piepklein (tussen de 3 en 60 micrometer). Maar ondanks dat zijn de vezels een groot probleem. Ze zijn namelijk lastig uit het water te filteren, waardoor ze gemakkelijk in oppervlaktewater terecht kunnen komen en door allerlei dieren kunnen worden opgeslokt. Die dieren kunnen daar ziek van worden – bijvoorbeeld doordat giftige stofjes die zich aan het plastic hebben gehecht in hun lichaam vrijkomen. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat aardig wat van die microplastics vervolgens weer op ons bord belanden wanneer we organismen eten die leven in water vol met de piepkleine vezels.

Schermafbeelding 2016-06-03 om 22.39.35Bolletje
Genoeg reden om die microvezels uit ons oppervlaktewater te weren. Maar hoe? Een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor schone oceanen – Rozalia Project – denkt een bijdrage te kunnen leveren. En wel met een futuristisch uitziend bolletje dat microvezels ‘vangt’. “Het werkt op vergelijkbare wijze als koraal en zee-anemonen,” vertelt Rachael Miller namens Rozalia Project aan Scientias.nl. “Het is ontworpen om de vezels te vangen, maar water door te laten.”

Door het bolletje gevangen vezels. Afbeelding: Rozalia Project.

Door het bolletje gevangen vezels. Afbeelding: Rozalia Project.

Invloed
Het bolletje vangt zo lang niet alle microvezels, maar dat doet niets af aan de impact die het kan hebben, vindt Miller. “Onze technologie vangt niet 100 procent, maar met tot wel 1900 vezels die per was van elk kledingstuk komen zetten, hebben we er vertrouwen in dat elk percentage dat we verzamelen van invloed is op de planeet.” Experimenten suggereren dat het bolletje miljoenen vezels per huishouden per jaar uit het water kan halen.

Voor de consument
Het bolletje is heus niet het enige initiatief dat de vervuiling van de oceanen tegen moet gaan. Maar het is wel één van de weinige initiatieven die door elke consument kunnen worden gebruikt. En dat is best bijzonder. “Tests suggereren dat als het bolletje maar door genoeg mensen gebruikt wordt, het één van de meest effectieve apparaatjes voor consumenten is om vervuiling van de oceaan te voorkomen,” vertelt Miller aan Scientias.nl.

Rozalia Project hoopt de bolletjes nog eind dit jaar op de markt te brengen. In eerste instantie alleen in de VS, maar kort daarna moet het bolletje ook Europa gaan veroveren.

Plastic Soup Challenge (VO)

knop download Download hier de Plastic Soup Challenge

De reis van plastic tot Plastic Soup begint bij jou op school: plastic afval dat wij laten zwerven vindt automatisch zijn weg naar de oceanen. Daar suddert het in de zon en valt uiteen in microscopisch kleine stukjes, tot het is opgelost in het water. Voor vissen en ander leven in zee is plastic soup dodelijk. Net als voor ons mensen. Schone oceanen zijn onmisbaar voor al het leven op aarde.

Het goede nieuws is, dat we heel veel kunnen doen voor schone oceanen, gezonde vissen en mensen. Oók in Nijmegen en omstreken. Het is eigenlijk hartstikke simpel: gooi plastic afval netjes weg, zodat het niet de rivier in waait om vervolgens af te drijven naar zee.

Plastic afval weggooien – of niet – lijkt een belachelijk kleine actie. Maar beide keuzes hebben bizar grote gevolgen. Daarom wil Plastic Soup Nijmegen samen met jou het verschil maken. Hieronder kun je lezen wat jij met jouw schoolteam kunt betekenen.

Doe met ons mee, want plastic soup, is ook voor jouw gezondheid schadelijke troep!  De uitdaging is:

Lees meer ›

Lions Club ontvangt het duurzaam estafettestokje

Het duurzaam estafettestokje is zaterdag 21 november in handen gekomen van Lions Club Nijmegen. Deze maakt zich zorgen over de groeiende hoeveelheid plastic afval ook wel plastic soup genoemd. Met het project Plastic Soup Nijmegen wil Lions Club Nijmegen een breed publiek in stad en omgeving bewuster maken van vervuiling door plastic, motiveren tot minder plastic gebruik en zo afval verminderen. Onderwijs en de tentoonstelling Out to Sea maken deel uit van de activiteiten. Voor hun bijdrage aan een duurzamer Nijmegen nam Cor de Beijer van Lions Club Nijmegen het duurzaam estafettestokje over van Gerard Mangnus van Stichting De Bastei (TV-item N1 verderop in blog). Het stokje is in rap tempo gerecycled.

Onderwijs: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst?

Plastic Soup Nijmegen wil samen met Nijmegenaren het verschil maken. De dodelijke plastic soup voor vissen en ander leven in zee begint ook in Nijmegen bijvoorbeeld aan de oevers van de Waal. Zwerfaval vindt via de rivier zijn weg naar de oceaan. In de bewustwordingsactiviteiten richt de Club zich ook op de jeugd. Er komt lesmateriaal voor kinderen op scholen, straks aan te vragen bij De Bastei.

Tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ in museum Het Valkhof

Een  tentoonstelling is een andere  manier om mensen bewust te maken van plastic afval. Lions Club Nijmegen heeft de tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project naar Nijmegen weten te halen. Deze komt in 2016 in museum Het Valkhof. De echte kunst bij alle activiteiten is natuurlijk anders omgaan met plastic om afval te verminderen.Lions Club Nijmegen- Cor de Beijer - duurzaam estafettestokje-foto MariannA Bakker 15 1121

Recyling duurzaam estafettestokje

Het bezit van het duurzaam estafettestokje was maar van korte duur voor Lions Club Nijmegen. Maandag 23 november is het stokje gerecycled c.q. overgegaan in handen van de cyclists, de fietsers voor Tour de Climat. Zij zijn vanaf station Nijmegen in de vroege maandagochtend vertrokken naar Parijs met het stokje. Kort was het bezit van het estafettestokje, maar krachtig de komende activiteiten van Lions Club Nijmegen voor een duurzamer Nijmegen met minder plastic afval.IMG-20151123-WA0002

Vis duur betaald?

Plaats van overdracht voor het duurzaam estafettestokje was naast de viskraam op het marktplein bij Museum Het Valkhof. Wordt de vis straks duur betaald wanneer we hun wateren niet plastic vrij maken? Meeuwen cirkelden boven het marktplein en pikten restjes vis en ander afval op. Hopelijk zonder plastic.

Gouden knijper wordt overgedragen


Zaterdag 14 november hebben vijf leden van Lions Club Midden Betuwe een uur lang een stuk Waalstrand ten noorden van Nijmegen opgeruimd. Dit gebied is officieel een natuur- en wandelgebied en is het begin van de Ooypolder.

Bericht van Lions Club Midden Betuwe

Bij mooi weer wordt dit stukje Waalstrand bezocht door vele “strandgasten”, die helaas niet altijd hun meegebrachte etenswaren en verpakkingen met zich mee terug nemen. Dit resulteert in een ongelofelijke berg afval, waarvan de kapotte flessen meteen gevaarlijk zijn en de plastics in een later stadium hun schade toebrengen aan het milieu. De hoeveelheid plastic, die al via de rivieren de oceaan in is gestroomd, heeft daar al bijna qua omvang een continent gevormd en is een bedreiging voor  de visstand aldaar. Via de kleine korreltjes plastic, die de vissen binnenkrijgen, krijgen wij het uiteindelijk weer terug op ons bord.

Daarom heeft de Lions Club Nijmegen het initiatief genomen om deze afvalberg te lijf te gaan middels hun project Plastic Soup. Een onderdeel hiervan is het project “de Gouden Knijper”, een afvalknijper, die wordt doorgegeven aan andere Lionsclubs met de vraag of zij een ploeg willen vormen om een stuk Waalstrand op te ruimen. De bedoeling is om die knijper door te geven aan een andere club. Hierdoor wordt hopelijk een stuk continuïteit gewaarborgd.2e1ax_elegantred_entry_IMAG0841

Naast dit initiatief is er een andere organisatie, die zich het lot van dit stuk natuur aantrekt: “the Walk of Wisdom”. Deze organisatie heeft een wandelpad rond Nijmegen uitgezet van meer dan honderd kilometer over merendeels ongebaande paden, waar men rustig kan wandelen en zodoende tijd heeft om zich te bezinnen over alles wat het leven de moeite waard maakt. De organisatie is niet gesubsidieerd en bestaat uit vrijwilligers en donateurs. Zij benadert ook studentenverenigingen en sportverenigingen om groepjes te vormen en zo mee te helpen aan het schoonmaakproject.

‘Onze ploeg heeft met een uurtje werk toch al snel een aardig stuk schoongemaakt en het nodige glaswerk verzameld. Naast het buiten-bezigzijn was het ook nog eens lekker nakletsen bij gastvrouw Judith Prins van de Lionsclub Nijmegen, die ons na gedane arbeid op koffie en appeltaart trakteerde.Een leuke, gezellige, natuurvriendelijke actie, die goed bij ons Lionsdoel past: “handjes uit de mouwen”. Dit verdient voortzetting en navolging!’

Top