Samen duurzaam leren en doen – de Bastei

Schermafbeelding 2015-12-06 om 14.43.35Samen duurzaam leren en doen
Op 16 oktober 2015 hielden de Bastei, gemeente Nijmegen en IVN Gelderland een symposium in de Lindenberg. Zo’n 150 deelnemers bezochten een lezing en uiteenlopende workshops. Het doel was mensen bij elkaar brengen die zich bezighouden met natuur, duurzaamheid en onderwijs.

Presentatie van Marius Smit van Plastic WhalePlastic Whale
Gastspreker Marius Smit vertelde over zijn project Plastic Whale, hij bouwde een boot van zwerfplastic uit de Amsterdamse grachten. Hij begon ermee zonder al te veel na te denken over de haalbaarheid en ontdekte dat hij door het ondernemen van actie een netwerk, steun en belangstelling creëerde. Toen hij een dagje plastic vissen op de Amsterdamse grachten organiseerde, stroomden de mensen toe.

Een Nijmeegse huiskamer voor duurzaamheid
Harriet Tiemens, Nijmeegs wethouder duurzaamheid, benadrukt hoe bijzonder het is dat Nijmegen investeert in een mooi nieuw centrum over natuur en cultuur, juist in een tijd dat de rest van het land hier op bezuinigt. Nijmegen wordt zo bekend als duurzame stad, ook internationaal en dat betekent dat je wordt uitgenodigd om mee te praten bij beleidsmakers. Ook bedrijven merken dat het goed is voor het imago. Gerard Mangnus, directeur van de Bastei, heeft dan ook als droom dat de Bastei een huiskamer wordt voor iedereen die bezig is met natuur, cultuur en duurzaamheid.

Breed gedragen
Meer dan genoeg mensen staan klaar om iets te doen, willen er tijd en expertise in steken. Daarom is het zo nuttig samen te komen en van geslaagde projecten te leren, dat neemt de drempel om iets op te starten weg, en versterkt initiatieven in de maak.
Een greep uit de projecten van bezoekers: de Lions Club Nijmegen wil het het project Plastic Soup Nijmegen de inwoners meer bewust maken van het zwerfafvalprobleem, de DAR werkt met kinderen aan het opruimen van zwerfafval in het project Wijkhelden, in Nijmegen Noord is een natuurspeeltuin in wording waar kinderen kunnen spelen in de modder, er is een initiatief dat een winkelruimte zoekt voor een duurzame energie-showroom, een school voor mindfulness 2.0, de vegetarische donderdag, kunstenaars die samen met kinderen landart maken van plastic zwerfafval, kinderboerderijen.Wethouder Harriët Tiemens en directeur Gerard Mangnus in gesprek met Lisa Doeland

Verbinding
“Hieruit blijkt dat men werkelijk uit alle hoeken samenkwam en aansluiting vond”, zegt Dominique Vissenberg van de Bastei, “er zijn veel initiatieven in Nijmegen en we zullen vaker evenementen organiseren om mensen bij elkaar te brengen, er staat ook een platform op stapel waar mensen de verbinding kunnen leggen.” Op dit symposium bleek bijvoorbeeld dat veel scholen hun afval optimaal gescheiden willen afvoeren, dit kan momenteel niet, omdat dit alleen voor particulieren wordt gedaan, wellicht kunnen scholen de koppen bij elkaar steken om samen met gemeenten een oplossing te verzinnen.